NEMZ-KUL-EPER-17-1526: Sváb Gasztronómiai Hét - Beszámoló
A sváb gasztronómiai hét fő célja az idősebbektől kapott tudás a fiatalabb generáció és más nemzetiségi települések lelkes fiataljai számára való átörökítése volt. Az utóbbi években sikerült sok helyi fiatalnak meghozni a kedvét a hagyományos ételek elkészítéséhez. Közülük a legügyesebbek idén már azt a feladatot is vállalták, hogy a tapasztalt újhartyáni asszonyok mellett már ők is segítsenek az ételek készítését betanítani. Az elgondolásunk, miszerint ha a fiatalok adják át a megszerzett tudást és a hagyományőrzés szeretetét a velük egykorúaknak, az még inkább vonzóvá teszi a programsorozatot, be is igazolódott.
Az első napon cimetkrofnit és labdarózsát készítettünk. Este német filmklubot rendeztünk, amit nyitottá tettünk minden érdeklődő részére. A német ifjúsági film megszólította a résztvevőket és utána még jót tudtunk az általa felvetett témákról és kérdésekről beszélgetni.
A második napon megtanultuk, hogyan kell gulyáslevest készíteni újhartyáni módra és elkészítettük a hercel nevű süteményt. Este a tájház pincéjében egyesületi videófelvételeket néztünk vissza és nosztalgiáztunk a legszebb pillanatok láttán.
A harmadik napon a rendkívül munkás, de annál finomabb vajas kiflit - a hartyáni sváb lakodalmak elengedhetetlen tartozékát – tanulhattuk meg elkészíteni. Este közösen kimentünk az erdőbe és a tábortűz mellett sütögettünk és sváb népdalokat és mai német dalokat énekeltünk gitárkísérettel.
A negyedik napon az újhartyáni nyugdíjasklub segítségével megtanulhattuk, hogyan kell autentikus hartyáni sváb bablevest és babostésztát készíteni. Délután-estefelé medencés kerti partyt tartottunk, ahol különböző csapatépítő játékokkal és az elkövetkező időszak tervezgetésével töltöttük az időt.
Az ötödik napon vendégünk volt Schuth János a Neue Zeitung főszerkesztője is, aki a programról később egy cikket is írt. Ezen a napon a tipikus újhartyáni lagzis menüt készítettük el: a húsleves és paradicsomszósz főtt hússal. Az ebéd után nagyon ízlett mindenkinek az aznapi süteményünk, a tiroli bukta is. Az ebéd után megköszöntük a szorgos sütés-főzést minden résztvevőnek és különösen "Újhartyán mesterszakácsnőjének" Farkas Györgyné Kati néninek, akinek tudása, tapasztalata és segítőkészsége nélkül a sütőhét nem valósulhatott volna meg. Este pedig megrendeztük egyesületünk 4 éves születésnapját, ahol az élőzenei aláfestést zenekedvelő tagjaink szolgáltatták.
Ismét sikerült sok számunkra új, ámde hagyományos ételt és süteményt megtanulnunk, amit aztán mindenki beépíthet az otthoni menüsorba is, és így a régi jó receptek még sokáig fennmaradhatnak. Az délutáni-esti hagyományőrző és közösségépítő programok pedig igazi táborozós hangulatot adtak a programsorozatnak.
A sváb gasztronómiai hetünk jó felkészülést jelentett a szeptemberi Hartyánfeszt rendezvényre is, ahol így ismét saját standdal képviseltettük magunkat és a tradicionális újhartyáni konyhát.
Másrészt pedig megtanultuk azt is, miket és hogyan készítettek régen az újhartyáni sváb lagzikban, és ezt a tudást a 2018. áprilisában megrendezett Hartyáni Sváb Lakodalom rendezvényünkön is kamatoztathattuk.
A programsorozat ismét összehozta Újhartyán fiatalságát és ismét átélhettük közösen, milyen jó és értékes dolog a hagyományok ápolásával foglalkozni.
Ahogy terveztük, az elkészített ételek receptjeiről és a régi újhartyáni gasztronómiai, lakodalmas szokásokról a programsorozat végére összeállítottunk egy német nyelvű kiadványt is, ami hasznos lehet későbbi hasonló projektek során is.
Médiamegjelenések:
- Neue Zeitung: A Neue Zeitung cikkje a 2017-es Sváb Gasztronómiai Hétről
- Zentrum.hu: V. Schwäbische Backwoche in Hartian - im Zeichen der Hochzeitsvorbereitungen...
- Újhír: V. Sváb Sütőhét - a lagzis készítés jegyében... Budai-Nyíri Margó cikke az újhartyáni Újhírben
Fotók:
Köszönjük a támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériumának.